Isnin, 27 September 2010

Kebersihan Dituntut Agama

 Baru-baru ini saya bersama keluarga berserta rombongan telah mengadakan lawatan ke Sarawak anjuran Kelab Kilat TNB Tanah Merah.Tujuan utama lawatan ini adalah untuk memupuk hubungan saliturahim antara rakan sekerja .Rombongan telah bertolak dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Kota Bharu pada jam 9am dan tiba di LCCT Kuala Lumpur jam 10am.Pada jam 2.30pm,rombongan telah bertolak ke Kuching dan telah tiba 1 jam 45 minit selepas itu.Semasa tiba di Kuching cuaca agak teruk apabila hujan lebat dan ribut melanda.

Rombongan telah mengadakan beberapa lawatan seperti di Pekan Sarikin,Rumah Budaya Sarawak,Pasu Sarawak,Kek Lapis Sarawak dan banyak lagi.

Apa yang tertarik bagi saya semasa mengadakan lawatan itu adalah kebersihan bandar Kuching.Mengikut tourist guide, bandar ini dibersihkan 2 kali sehari.Kebanyakkan yang saya perhatikan di semenanjung, kawasan bandar hanya di bersihkan sekali sehari.Kalau tidak pagi,malam.

Satu lagi yang saya perhatikan adalah sungai Sarawak.Semasa saya berjalan di tepi sungai Sarawak, saya telah ternampak seseorang mendayung sampan.Orang itu telah memungut sampah-sampah yang mengalir di Sungai Sarawak.Anda boleh lihat sendiri di sungai Sarawak yang agak bersih dari sampah sarap.
Perbandingan ini saya buat dengan Sungai Klang dan Gombak di Kuala Lumpur.Tak adakah pihak berkuasa tempatan yang memantau sungai-sungai ini? padahalah sungai ini terletak di ibu negara malaysia.Tidakkah kita malu dengan sikap pengotor rakyat malaysia yang suka membuang sampah ke sungai.Apakah agaknya pelancong-pelancong asing akan memberitahu rakan-rakan mereka tentang sungai-sungai di Malaysia.Kesemua persoalan itu hanya kita yang mengetahui jawapannya.

Tiada ulasan:

Catat Komen